نظریه مشورتی شماره ۷/۱۴۰۳/۷۸۷ مورخ ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
موضوع : خسارت تاخیر تادیه چک
تاریخ نظریه: ۱۴۰۳/۱۲/۱۵
شماره نظریه: ۷/۱۴۰۳/۷۸۷
شماره پرونده: ۱۴۰۳-۸۸-۷۸۷ح
استعلام :
در فرضی که دارنده چک اصل وجه چک و خسارت تاخیر تادیه آن را در دو پرونده مستقل مطالبه کرده باشد، آیا با پرداخت وجه چک در پرونده نخست، محاسبه خسارت تاخیر تادیه در پرونده دیگر متوقف میشود؟
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
به موجب تبصره (الحاقی ۱۳۷۶) ماده ۲ قانون صدور چک مصوب ۱۳۵۵ با اصلاحات و الحاقات بعدی و قانون استفساریه آن مصوب ۱۳۷۶ مجمع تشخیص مصلحت نظام، خسارت تاخیر تادیه چک از تاریخ چک تا زمان وصول آن محاسبه میشود؛ بنابراین در فرض سوال که محکومعلیه (صادرکننده) وجه چک را در پروندهای دیگر پرداخت کرده است، با لحاظ رای وحدت رویه شماره ۸۱۲ مورخ ۱۴۰۰/۰۴/۰۱ هیات عمومی دیوان عالی کشور خسارت تاخیر تادیه موضوع پرونده دیگر از تاریخ چک تا تاریخ پرداخت وجه آن، قابل محاسبه است و پس از آن نمیتوان خسارت تاخیر تادیه را محاسبه کرد.
محتوای مندرج در این قسمت توسط هوش مصنوعی تولید شده است.
چکیده نظریه مشورتی شماره ۷/۱۴۰۳/۷۸۷
موضوع: خسارت تاخیر تادیه چک
نکات کلیدی:
۱. محاسبه خسارت تاخیر تادیه: طبق تبصره (الحاقی ۱۳۷۶) ماده ۲ قانون صدور چک، خسارت تاخیر تادیه چک از تاریخ صدور چک تا زمان وصول آن محاسبه میشود.
۲. پرداخت در پروندههای مستقل: در فرضی که دارنده چک، اصل وجه چک و خسارت تاخیر تادیه را در دو پرونده مستقل مطالبه کرده باشد، اگر وجه چک در یکی از پروندهها پرداخت شود، خسارت تاخیر تادیه در پرونده دیگر همچنان قابل محاسبه است.
۳. مدت محاسبه خسارت: با توجه به رای وحدت رویه شماره ۸۱۲ دیوان عالی کشور، خسارت تاخیر تادیه برای پرونده دیگر تا تاریخ پرداخت وجه چک محاسبه میشود و بعد از آن، محاسبه خسارت تاخیر تادیه متوقف میگردد.
نتیجه نهایی: پرداخت وجه چک در یک پرونده مانع از محاسبه خسارت تاخیر تادیه در پرونده دیگر تا تاریخ پرداخت نمیشود، اما پس از آن، محاسبه خسارت تاخیر تادیه متوقف خواهد شد.